Translate-Μετάφραση

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Δελβινάκι Ιωαννίνων, πρόκριτοι, 1913

Δελβινάκι Πωγωνίου (1913)


Φωτογραφία, από τον Φιλέλληνα φωτογράφο Φρεντ Μπουασονά του 1913 όπου αποθανατίζονται οι πρόκριτοι του Δελβινακίου.




O Φιλέλληνας Ελβετός Fred Boissonnas είναι ο πρώτος ξένος φωτογράφος που περιηγήθηκε τόσο πολύ στον ελληνικό χώρο, από το 1903 και για περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα. Ταξίδεψε από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη και τον Όλυμπο και από την Ιθάκη ως το Άγιο Όρος. Περιηγήθηκε, φωτογράφισε, έγραψε. Το έργο του, πρωτοποριακό αλλά και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ό αιώνα. Μέσα από τις φωτογραφίες και τα λευκώματά του παρουσιάζει ένα πανόραμα της Ελλάδας του μεσοπολέμου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την Ελλάδα την ίδια περίοδο.

Δελβινάκι Ιωαννίνων, πρόκριτοι, 1913 Πηγή: www.lifo.gr
Δελβινάκι Ιωαννίνων, πρόκριτοι, 1913 Πηγή: www.lifo.gr
Δελβινάκι Ιωαννίνων, πρόκριτοι, 1913 Πηγή: www.lifo.gr

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΚΡΥΟΝΕΡΙ: ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ 2013

Γιορτή τσίπουρου στο Κρυονέρι Πωγωνίου


ΣΤΡΑΤΙΝΙΣΤΑ: ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ 2013

ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ 2013 στην Στρατίνιστα

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 Γιορτή Τσίπουρου στην Στρατίνιστα με εκπληκτικό φαγητό (πίτες και κοφτός), απίθανο τσίπουρο φοβερή μουσική και πολύ καλό χορευτικό συγκρότημα . Όλα αυτά σε συνδιασμό με την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φιλόξενοι οικοδεσπότες μας άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων.


  Επίσης η επίσκεψη μας στο Λαογραφικό Μουσείο Στρατίνιστας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Ήταν πραγματικά μια αξέχαστη Πωγωνήσια βραδιά. Και του χρόνου νάμαστε καλά να ξαναπάμε.


Έγινε διαγωνισμός "καλύτερου τσίπουρου" και απονομή αντιστοίχων βραβείων.
Επίσης δόθηκαν  βραβεία στους  Νέους και Νέες από την Στρατίνιστα που πέτυχαν στις εξετάσεις των ΑΕΙ. Τους ευχόμαστε κι εμείς ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ!

 

Ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Πωγωνίου "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" Δημήτρης Κανακάκης με τον Πρόεδρο του Π. Σ. Κουκλιών κ. Δ. Τάτση


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΤΟΥ ΟΑΕΕ


ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΤΟΥ ΟΑΕΕ
Ως αύριο οι αιτήσεις για διαγραφή των χρεών οφειλής από τα συντάξιμα έτη

 Aιτήσεις προς τον ΟΑΕΕ και τον Συνήγορο του Πολίτη καταθέτουν τις τελευταίες ημέρες οι ανασφάλιστοι του Οργανισμού, ως το πρώτο βήμα πριν από την έναρξη ενός μεγάλου δικαστικού αγώνα σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ επισημαίνουν στην επιστολή που μαζικά αποστέλλουν στους κατά τόπους Οργανισμούς, επισημαίνουν ότι από τότε που άρχισε οι οικονομική κρίση και μέχρι σήμερα έχουν τόσο σημαντική πτώση του τζίρου της επιχείρησή τους ώστε να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν  στις ασφαλιστικές εισφορές του ταμείου,  με αποτέλεσμα την μη ασφάλισή τους από το εν λόγω ταμείο μέχρι και σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι, να συσσωρευτούν πολλά χρέη για τα οποία ο ΟΑΕΕ συνεχίζει να τους χρεώνει με τεράστια ποσά σε τόκους και αυξήσεις των μη καταβαλλομένων ασφαλιστικών εισφορών.

Και ερωτούν,  γιατί τους χρεώνει για παροχές που δεν έχουν, αφού όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν βιβλιάριο υγείας,  ούτε και καμία άλλη παροχή, γιατί όπως έχουν ρητά ενημερωθεί, αν δεν πληρώνουν δεν δικαιούνται βιβλιάριο υγείας ούτε οποιεσδήποτε άλλες παροχές.

Διερωτώνται μάλιστα, μήπως εάν πληρώσουν τα χρέη, ο ΟΑΕΕ  θα τους παράσχει και «αναδρομική ιατροφαρμακευτική κάλυψη»;

Αυτό που ζητούν οι ανασφάλιστοι του Οργανισμού, είναι να  διαγραφούν τα χρόνια που χρωστάνε στο εν λόγω ταμείο από τα συντάξιμα και ας τους δώσουν αναλογικά ότι έχουν πληρώσει.

Η διαδικτιακή κινητοποίησή τους, που οργανώνεται  μέσω της ομάδας στο facebook, Ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ, λήγει στις 15 Δεκεμβρίου. Συνεπώς, καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να κατεβάσουν την φόρμα, να την συμπληρώσουν και να την υποβάλλουν τόσο στους κατά τόπους ΟΑΕΕ, όσο και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Για τον Νομό Ιωαννίνων όπου συμπεριλαμβάνεται και το ΠΩΓΩΝΙ φυσικά διαχειρίστρια και συντονίστρια είναι η κα ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΒΑΝΤΖΟΥ τηλ. 6977688721
Λοιπές Πληροφορίες στη σελίδα: https://www.facebook.com/tameioemporon?fref=ts
Μάλιστα, σε ενημέρωση προς τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, η ανεξάρτητη αρχή, επισημαίνει πως ο Συνήγορος του Πολίτη έχει παραλάβει τις τελευταίες ημέρες πλήθος αναφορών από πολίτες ασφαλισμένους στο ταμείο που διαμαρτύρονται για «υπέρμετρες» χρεώσεις τόσο τακτικών εισφορών όσο και τελών καθυστέρησης από τον ΟΑΕΕ, τις οποίες θεωρούν μη ρεαλιστικές και δυσβάστακτες, ιδίως εν μέσω της οξείας οικονομικής κρίσης. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, οι οφειλέτες «διαμαρτύρονται για τη στέρηση, εκ του ανωτέρω λόγου, πρόσβασης σε παροχές ασθενείας όσο και για τον αναδρομικό καταλογισμό εισφορών ασθενείας, ενώ δεν υφίσταται αντίστοιχη νομοθετική πρόβλεψη για αναδρομική κάλυψη δαπανών υγείας για το χρονικό διάστημα που αφορά ο συγκεκριμένος αναδρομικός καταλογισμός. Σωρεύουν επίσης αίτημα διαγραφής οφειλών προς το ταμείο για παρελθούσες ασφαλιστικές περιόδους με αντίστοιχη διαγραφή συντάξιμων περιόδων».

Ο Συνήγορος του Πολίτη, αναφέρει πως λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, ότι το ύψος των εισφορών ΟΑΕΕ, καθώς και τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται σε καθυστερούμενες οφειλές είναι συχνά υπερβολικά.

Θεωρεί ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι σε μεγάλο βαθμό μη λειτουργικό για αυτό προτίθεται να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και ταυτόχρονα να υποβάλει προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές και τροποποιήσεις διοικητικών πρακτικών.

Και ξεκινά διαμεσολαβητική προσπάθεια προς τους αρμόδιους φορείς που θα αφορά μεταξύ άλλων τόσο το θέμα της παροχής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους τους πολίτες, όσο και τη δυνατότητα παροχής περισσότερων διευκολύνσεων και ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για την εξόφληση καθυστερούμενων οφειλών.

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ.



ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ.

Πωγώνι, 9 Νοεμβρίου 2013

Το Συριακό χημικό οπλοστάσιο όπως γράφουν τα Αλβανικά ΜΜΕ είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί και στην συνέχεια να καταστραφεί στην Αλβανία.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι πολύ αισιόδοξοι ότι η Αλβανία θα δεχτεί τη καταστροφή των χημικών στο έδαφος της. Ο Paul Walker, διευθυντής του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας, αναφέρει ότι η Αλβανία είναι η επικρατέστερη επιλογή για τη διαδικασία αυτή. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ, η Αλβανία θα βοηθηθεί οικονομικά από αυτό καθώς η διαδικασία αυτή θα φέρει αρκετά έσοδα και θα προβάλει μια πολύ καλή εικόνα για την χώρα διεθνώς (!!!) . 

Γίνεται λόγος για 1000 τόνους χημικών στοιχείων και 290 τόνους χημικών όπλων που έχει δηλώσει η Δαμασκός και που οι επιθεωρητές του οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων (OAXA) έχουν σφραγίσει και σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταστραφούν ως το τέλους του 2014. Το σχέδιο για καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, στο οποίο κατέληξαν Δαμασκός και διεθνής κοινότητα στη βάση της συμφωνίας Ρωσίας και ΗΠΑ, προβλέπει εξουδετέρωση του αποθέματος των χημικών όπλων μέχρι τα μέσα του 2014 (30 Ιουνίου).

Όμως, που θα πάνε τα απόβλητα αυτών των χημικών όπλων; - κανείς δεν αναρωτιέται και εντέλει δεν το σκέφτεται.

Ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα επιβεβαίωσε πως «μας έχουν προσεγγίσει οι ΗΠΑ» για να γίνει μέρος της καταστροφής σε αλβανικό έδαφος. «Δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση, και η όποια απόφαση θα ληφθεί με διαφάνεια και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της Αλβανίας» τόνισε ο Ιλίρ Μέτα.
Φαίνεται ότι με τους Αμερικανούς εντάσσεται και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία πολύ γρήγορα κατάπιε τις υποσχέσεις για να μην δεχθεί η Αλβανία τα απόβλητα άλλων χωρών καθώς, θα ακυρώσει όλες τις συμφωνίες που είχε συνάψει η κυβέρνηση του Μπερίσα .

Νωρίτερα, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή αντιδρώντας σε κάτι τέτοιο. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν «Όχι στα χημικά όπλα» και οι ομιλητές της συγκέντρωσης, κυρίως από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ανέφεραν πως η Αλβανία δεν έχει τις υποδομές να διεξάγει με ασφάλεια την εξουδετέρωση και «δεν μπορεί να γίνει σκουπιδοτενεκές» -όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Συμμαχία εναντίον της Εισαγωγής Αποβλήτων». Με τους διαδηλωτές συντάσσεται και μικρή μερίδα συγκυβερνώντων βουλευτών.

Ένα απ' τα προβλήματα που δεν ανέφερε κανείς, είναι πως η Αλβανία παρουσιάσει σημαντικές υλικοτεχνικές ελλείψεις για την ασφαλή διαδικασία. Η Αλβανία είναι μια χώρα που θεωρείται ως διεφθαρμένο σύστημα και όπως έγραψε και αμερικανική εφημερίδα υπάρχουν φόβοι ότι αυτά τα χημικά κατάλοιπα μπορεί να καταλήξουν στη μαύρη αγορά. Η Αλβανία προσφέρει επίσης μια πολύ φτωχή υποδομή για τη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας .
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Jeffrey Lewis, αναφέρει στο blog του, ότι σε ένα μέρος που λέγεται "Qafe Molle" στην Αλβανία, εξακολουθούν να βρίσκονται χημικά κατάλοιπα, επικίνδυνα τοξικά κατάλοιπα. 
Η ιστορία αρχίζει από το 2002, όταν η Αλβανία ανακοίνωσε πως είχε ανακαλύψει 16 τόνους κινεζικών χημικών όπλων που χρονολογούνταν από την εποχή του Ενβέρ Χότζα. 

Οι ΗΠΑ έδωσαν τότε 45 εκατομμύρια δολάρια και τον Ιούλιο του 2007 είχε ήδη ανακοινωθεί ότι το 100% αυτών των χημικών όπλων είχαν εξαλειφθεί. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Που θα πήγαιναν οι Αλβανοί τα απόβλητα αυτών των χημικών όπλων;

Το Αλβανικό Υπουργείο Άμυνας συμφώνησε τότε να οικοδομήσει ένα ειδικό μέρος για να αποθηκευτούν τα απόβλητα με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως ο ειδικός αυτός χώρος δεν φτιάχτηκε

ποτέ. Στις αρχές του 2008, η αμερικάνικη εταιρία "Savant Enviromental" που επιθεώρησε το χώρο που είχαν τοποθετηθεί τα απόβλητα, ανέφερε το πολύ σοβαρό πρόβλημα που εντοπίστηκε στα δοχεία απ' όπου είχαν αρχίσει να ρέουν κυρίως το αρσενικό και ο υδράργυρος.

Το πιο δύσκολο γεγονός είναι ότι η γη έχει ήδη δηλητηριαστεί. Αν και έχουνε περάσει τόσα χρόνια, τα δοχεία με τα απόβλητα είναι ακόμα εκεί. Το blog "Arms Control Wonk" φέρνει δορυφορικές εικόνες. Ωστόσο, το Αλβανικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει "αποσαφηνίσει" πριν από δύο χρόνια ότι τα χημικά κατάλοιπα αυτά δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ή το περιβάλλον. Λένε ότι τα χημικά κατάλοιπα είναι αποθηκευμένα σε κοντέινερ και τα ελέγχουν τακτικά. 

 Διάφορες χώρες έχουν αναφερθεί ως πιθανός τόπος για την εξουδετέρωση του συριακού χημικού οπλοστασίου. Ανάμεσά τους, εκτός την Αλβανία, είναι και η Γαλλία και το Βέλγιο, όπως ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών που διαθέτουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και εμπειρία για τέτοιου είδους σχέδια. Η Νορβηγία είχε επίσης προσεγγιστεί «διερευνητικά», αλλά το Όσλο αρνήθηκε.


 Από τη πλευρά της Ελλάδος θα πρέπει η Κυβέρνηση, οι αρμόδιοι Εθνικοί Οργανισμοί αλλά κυρίως ο Λαός να είναι σε επιφυλακή και σε καμιά περίπτωση να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία τέτοιων χαβούζων τοξικών αποβλήτων  κοντά στα σύνορά μας αλλά και σε περιοχές κοντά στα χωριά της Βορείου Ηπείρου ώστε να προστατευτούμε και εμείς και τα αδέλφια μας οι Βορειοηπειρώτες. Κάτι τέτοιες μεθοδεύσεις επαναφέρουν στην επικαιρότητα το σχέδιο της ΕΟΖ  Πωγωνίου στη Κακαβιά, όπου δεν θα υπάρχει Εθνική Κυριαρχία, όπου δεν θα ισχύουν καμιάς μορφής περιβαλλοντικοί όροι, όπου η προσπέλαση από την Αλβανία σ’ αυτήν θα γίνεται άμεσα χωρίς να παρεμβάλλονται Ευρωπαϊκοί Ελεγκτικοί μηχανισμοί και όπου άνετα και νόμιμα  με βάση το Νόμο  4072/11.04.2012 οι Αμερικάνοι, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι θα μπορούν να θάψουν τα τοξικά και πυρηνικά τους απόβλητα.