Translate-Μετάφραση

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΚΗΦΗ ΚΟΥΚΛΙΩΝ


Η γηραιότερη γυναίκα στο Πωγώνι





Σήμερα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, στην γιορτή στο ΚΗΦΗ Κουκλιών, είχαμε τη χαρά
να έχουμε μαζί μας την Κατερίνα Τσαγγανά που στα 104 χρόνια της, μασκαρεύτηκε, διασκέδασε
και χόρεψε μαζί μας σαν έφηβη. Της ευχόμαστε ολόψυχα να είναι καλά και του χρόνου να το επαναλάβουμε!

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ

                                                  Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ 

Γράφει ο Δημήτρης Μ. Κανακάκης- Αρχιτέκτων Μηχανικός



 Η περιοχή σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ που θα ξεκινήσει  η έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα είναι πλησίον του Καλπακίου του Δήμου Πωγωνίου, σε ελάχιστη απόσταση από το Ζαγόρι. Η υπό παραχώρηση περιοχή όμως είναι σαφώς μεγαλύτερη, όπως εμφανίζεται στον παρακάτω χάρτη και περιλαμβάνει πέρα του Δήμου Πωγωνίου, το Δήμο Ζαγορίου, μεγάλο τμήμα της Ν.Ε. Θεσπρωτίας συμπεριλαμβανομένου και του π. Καλαμά μετά του Δέλτα αυτού στη Σαγιάδα.

Που βρίσκεται η υπόθεση με τα πετρέλαια στο Καλπάκι;

Aπό την προκαταρκτική αξιολόγηση των δεδομένων, σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, τα Ιωάννινα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, κύρια συγγενική δομή πετρωμάτων, με τα κοιτάσματα Δέλβινο και Κούτσοβο στη νότια Αλβανία. Κάτι που είχε επισημάνει και ο Χανκ Ντέιβιντ , διευθυντής Ανάπτυξης της κοινοπραξίας ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA και ο οποίος εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει όλες τις απαραίτητες επιστημονικές ενδείξεις που συνηγορούν στην ύπαρξη υδρογονανθράκων, ενώ χαρακτήρισε την περιοχή ως υποερευνημένη, παρόλο που γειτονικές περιοχές περιέχουν αποδεδειγμένες δομές υδρογονανθράκων, δίνοντας μάλιστα και σημαντική παραγωγική δραστηριότητα.Για την περιοχή του Καλπακίου Ιωαννίνων, ο κ. Ντέιβιντ ανέφερε ότι υπάρχουν προφανείς ομοιότητες με το πεδίο φυσικού αερίου στο Δέλβινο, το Delvina Gas, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με παραγωγή από δύο γεωτρήσεις αυτήν την περίοδο. Ο ίδιος όμως χαρακτήρισε, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, ως ιδιαίτερα δύσκολη και υψηλού κόστους την ερευνητική προσπάθεια, ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανή και η ύπαρξη ποσοτήτων υδρόθειου στα όποια κοιτάσματα.
Με αυτά τα παραπάνω σοβαρά επιστημονικά κριτήρια κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα και ανακηρύχτηκε ο ανάδοχος της εξόρυξης πετρελαίου που είναι η κοινοπραξία ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA.
Στη συνέχεια αφού διασφαλίστηκαν οι επενδυτές ως προς το φορολογικό καθεστώς (το τι ακριβώς δεν το έχουμε μάθει ακόμη αλλά κάτι μυρίζει «φορολογικό καθεστώς Ε.Ο.Ζ.»). Έτσι απομένει να υπογραφεί, επιτέλους, η σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας που θα αναλάβει την έρευνα πετρελαίου στα Ιωάννινα. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη θέματα για επίλυση. Οι αρμόδιοι ζήτησαν τη μετάφραση των συμβάσεων στην ελληνική γλώσσα, με τη δικαιολογία ότι αυτές στη συνέχεια θα λάβουν τη μορφή νομοσχεδίων και θα κατατεθούν στη Βουλή για επικύρωση. Με τα δεδομένα αυτά, και αφού αισίως συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού, προβλέπονται και άλλες καθυστερήσεις μέχρι την εγκατάσταση της αναδόχου και τη σχετική έναρξη των ερευνών .

Ποια είναι τα οικονομικά οφέλη για την πατρίδα μας;

Η αρχική εκτίμηση αφορά την άντληση πετρελαίου αξίας 4,5 δις ευρώ σε βάθος χρόνου 25 ετών, από τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο ευελπιστεί να ωφεληθεί το 20%, από άμεσους και έμμεσους φόρους ήτοι 900 εκατομμύρια Ευρώ περίπου.
Βλέπει κανείς ,σύμφωνα με τα παραπάνω, ποια είναι τα οικονομικά οφέλη για την πατρίδα μας όταν πρέπει να πληρώσουμε εμείς την «υψηλού κόστους ερευνητική προσπάθεια»; Επί πλέον η πιθανή ύπαρξη υδρόθειου στο κοίτασμα θα απαιτήσει προστιθέμενο κόστος σε σχέση με το χειρισμό των υλικών και του εξοπλισμού του αγωγού, και επιπλέον απαιτήσεις διύλισης, κατά συνέπεια μικρότερα περιθώρια κέρδους. Οι μόνοι κερδισμένοι, μέχρι στιγμής, είναι κατ’ αρχάς η κοινοπραξία ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA και οι διάφοροι, θεσμικοί και μη, εμπλεκόμενοι.

Ως προς το περιβάλλον υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές και τι κινδύνους εγκυμονούν;

1. Κοίτασμα πιθανά πλούσιο σε υδρόθειο

Ο Χανκ Ντέιβιντ εκτίμησε ότι είναι πιθανή και η ύπαρξη ποσοτήτων υδρόθειου στα όποια κοιτάσματα. Το υδρόθειο είναι ένα άχρωμο, πολύ δηλητηριώδες, διαβρωτικό, εύφλεκτο και εκρηκτικό αέριο, με τη χαρακτηριστική οσμή των κλούβιων αυγών. Μικρές ποσότητες υδρόθειου βρίσκονται στο αργό πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Ιδιαίτερα το τελευταίο μπορεί να περιέχει υδρόθειο σε περιεκτικότητα ως και 90%.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα σχολίασε το 2011 « ότι η αυξημένη συγκέντρωση υδρόθειου που παρατηρήθηκε στο κοίτασμα του αργού (πετρελαίου) Bakken και εμπερικλείει «υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνου»ς, άμεσο κίνδυνο για διάβρωση της γεωτρήσεως, συνεπάγεται προστιθέμενο κόστος σε σχέση με το χειρισμό των υλικών και του εξοπλισμού του αγωγού και επιπλέον απαιτήσεις διύλισης». Ο Holubnyak et al έγραψε επιπλέον ότι το κοίτασμα Bakken «μπορεί να κλονίσει, λόγω των παραπάνω, τον τομέα του πετρελαίου».
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
‐Ότι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο το Πωγώνι θα βρωμά σαν κλούβιο αυγό! Ξεχάστε τις μυρωδιές της Πωγωνίσιας Φύσης!
‐Ο κίνδυνος πυρκαγιών από τις εκρήξεις του εύφλεκτου αερίου θα είναι μεγάλος και σε συνδυασμό με την ύπαρξη έντονης βλάστησης κατά τις περιόδους του καλοκαιριού θα κινδυνεύει να μετατραπεί ο τόπος μας σε πύρινη κόλαση.
‐Το πολύ δηλητηριώδες αέριο μπορεί να μετατρέψει την περιοχή μας σε ένα απέραντο Νεκροταφείο!
‐Ο κίνδυνος διάβρωσης της γεώτρηση λόγω του υδρόθειου θα οδηγήσει στην απόλυτη μόλυνση των νερών μας που αποτελούν τον πραγματικό πλούτο για το Πωγώνι και μέγα κοινωνικό αγαθό για τους κατοίκους του.

2. Γεωτρήσεις σε περιοχές επιρρεπείς σε πλημμύρες

Το ΥΠΕΚΑ σχετικά αναφέρει ότι:
«Όπως αναφέρεται κίνδυνος για το υδατικό περιβάλλον θα μπορούσε να εμφανιστεί μόνο σε περίπτωση ατυχήματος με διαρροή μεγάλης ποσότητας υδρογονανθράκων, ωστόσο στη μελέτη σημειώνεται ότι τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι η πιθανότητα να υπάρξει τέτοιο φαινόμενο αφορά 1 έως 2 στις 10.000 γεωτρήσεις, ενώ σε περίπτωση υψηλών πιέσεων στις γεωτρήσεις η πιθανότητα
εμφάνισης αυξάνεται σε 1 ανά χίλιες γεωτρήσεις. Ωστόσο προτείνεται η χωροθέτηση γεωτρήσεων και εγκαταστάσεων να αποφεύγει περιοχές επιρρεπείς σε πλημμύρες.»,
Χωροθετεί την «Γεώτρηση Καλπακίου» στις Νεγράδες σε χώρο που πέρυσι με τις πολλές βροχές, όχι μόνο πλημμύρησε, αλλά για μερικές εβδομάδες δημιουργήθηκε λίμνη στην οποία βρήκαν καταφύγιο πάπιες. Οι χιλιάδες διερχόμενοι Πωγωνίσιοι θα το θυμούνται πολύ καλά αυτό. Πέρα από αυτό το γεγονός μιλάμε για το Πωγώνι των βροχών που από τον μήνα Σεπτέμβριο μέχρι τον μήνα Μάιο τα περισσότερα χωράφια είναι «βαρκά»!

3. Προβλήματα από τις σεισμικές έρευνες.

Το ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις σεισμικές έρευνες δηλώνει ότι:
«Τέλος, στην υπουργική απόφαση ορίζεται ότι οι σεισμικές έρευνες θα διέπονται από συγκεκριμένο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (Environmental Action Plan – EAP), ενώ στο σχεδιασμό όλων των υποστηρικτικών υποδομών που θα απαιτηθούν για όλες τις εργασίες και τις εγκαταστάσεις έρευνας και παραγωγής θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την ελαχιστοποίηση κατάληψης του φυσικού περιβάλλοντος, την τήρηση κανόνων ελαχιστοποίησης των οχλήσεων στο φυσικό περιβάλλον καθώς και να προβλέπονται εξαρχής με λεπτομέρεια οι διαδικασίες αποκατάστασης της περιοχής.»,
Χωρίς να αναφέρει τι θα γίνει:
‐με το κτισμένο περιβάλλον.
Βλάβες που μπορεί να προκληθούν στις κατασκευές ή στη χειρότερη περίπτωση μήπως
απαιτηθεί εκκένωση οικισμών ή χωριών.
‐με την πιθανή ρηγμάτωση ή καταστροφή του ασβεστόλιθου που λειτουργεί σαν φράγμα
του γλυκού νερού που θα έχει σαν αποτέλεσμα να «χαθούν» υπόγεια ύδατα.
‐Καταπτώσεις, κατολισθήσεις και άλλα ανάλογα εδαφολογικά προβλήματα .


 4. Περιβαλλοντικά Προβλήματα από την υλοποίηση και λειτουργία του Έργου καθώς και η αποκατάσταση μετά την αποχώρηση.

Η υλοποίηση και λειτουργία του έργου καθώς και η αποκατάσταση μετά την αποχώρηση είναι πολύ βασικά προβλήματα σε σχέση με το περιβάλλον.
Το έργο σε όλες του τις φάσεις οφείλει να ανταποκρίνεται απόλυτα σε θέματα περιβάλλοντος, ασφάλειας και υγιεινής όχι μόνο του προσωπικού αλλά και των κατοίκων και επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής που θα το φιλοξενήσει.
Δεν θα πρέπει να αποτελεί οπτικό σημείο αναφοράς ή σύμβολο γιατί μια τέτοια εγκατάσταση τι άλλο εκτός από μια αταίριαστη εικόνα θα μπορούσε να αποτελεί μέσα στο υπέροχο Πωγωνήσιο τοπίο. Έτσι θα πρέπει να σχεδιασθούν και να κατασκευασθούν οπτικοί φράχτες που δεν θα μεταβάλλουν και θα αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον που οφείλει να αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της περιοχής.


Όλα αυτά θα εξασφαλισθούν όχι από υπηρεσίες που θα οργανώσει ο Ανάδοχος όπως αναφέρεται « στην υπουργική απόφαση όπου προβλέπεται και η δημιουργία Μονάδας Περιβάλλοντος, η οποία θα ιδρυθεί με ευθύνη της εταιρείας που θα έχει το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και θα επιβλέπεται από την Αρχή Σχεδιασμού, ουσιαστικά δηλαδή από το Δημόσιο.» , αλλά από Ανεξάρτητη Αρχή στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινωνίας που θα έχουν πρωταρχικό ρόλο στο σχεδιασμό και στη τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων και όρων λειτουργίας του Έργου.
 Η αποκατάσταση του «εργοταξίου» μετά την αποχώρηση είναι πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό θέμα.
 Η εμπειρία από άλλα κράτη είναι ότι οι εταιρείες όταν αποχωρούν αφήνουν πίσω του «καμένη γη». Για όσους επιθυμούν να έχουν μία σχετική εικόνα προτείνω το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Εξάντα στο εξωτερικό, το «Δέλτα, Οι Βρώμικες δουλειές του Πετρελαίου», που καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου, εννοούν την «ανάπτυξη».

https://www.youtube.com/watch?v=qPFc1JiMQIE

Πηγή: kinisipolitonpogoniou.blogspot.com

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

 http://visitpogoni.gr/archives/130

Η γυναικεία ενδυμασία του Πωγωνίου ονομάζεται «τα σεγκούνια» και αντικατοπτρίζει τα βιώματα της περιοχής και είναι ανάλογη των καιρικών συνθηκών της Ηπείρου.
Η σύνθεση της Πωγωνίσιας φορεσιάς παρουσιάζει παραλλαγές, ανάλογα κυρίως με την ηλικιακή και κοινωνική κατάσταση της γυναίκας (αρραβωνιασμένη, παντρεμένη, νέα, περασμένης ηλικίας) αλλά και με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Διαφοροποιήσεις υπήρχαν από χωριό σε χωριό, κυρίως στα σχέδια των ντουλαμάδων και στον τρόπο που έδεναν την ομπόλια, στο λεγόμενο φακιόλισμα. Μεγάλη σημασία σαν όρος αναφοράς έχει η έννοια “νύφη”, η οποία δε χαρακτηρίζει κατά απόλυτη έννοια μια κοπέλα την ημέρα του γάμου της αλλά γενικότερα τις νιόπαντρες, τις γυναίκες στην καλύτερή τους ηλικία, “που στολίζονται”.Η ιδιαίτερα στολισμένη ενδυμασία “των νυφάδων” αποτελεί την ενδυματολογική παραλλαγή που υπάρχει ως τις ημέρες μας.

Τα “σεγκούνια” τα πρωτοφορούσαν οι γυναίκες στους αρραβώνες τους και στη συνέχεια αποτελούσαν τον αποκλειστικό τρόπο ένδυσης. Ως τελευταίο χρονικό όριο για τη χρήση της παραδοσιακής ενδυμασίας αναφέρεται  ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Επίσης η μόνιμη εγκατάσταση σε κάποιο αστικό κέντρο είχε σαν αποτέλεσμα την  εγκατάλειψη της τοπικής ενδυμασίας. Τα τελευταία χρόνια πριν την κατάργηση της φορεσιάς οι γυναίκες τη φορούσαν μόνο στο γάμο τους και για μικρό χρονικό διάστημα μετά, “όσο ήταν νυφάδες”. Τα σεγκούνια τα φορούσαν πλέον μόνο  σε επίσημες εκδηλώσεις.

Η γυναικεία Πωγωνίσια φορεσιά αποτελείται από:

    http://visitpogoni.gr/wp-content/uploads/2013/02/traditional-costume-3-EDIT.jpgFORESIA b_edited-1
  • Την «Ομπόλια» μήκους 4 μέτρων και πλάτους 0,25 εκ. λευκοκίτρινου χρώματος συνηθέστερα βαμβακερή.Πάνω στο ύφασμα υπάρχουν 2 κόκκινες γραμμές τα «πόσια». Το ένα «πόσι» πέφτει στο μέτωπο και το άλλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού
  • Το «Ρουτί» μακρύ (ως το γόνατο) ολόλευκο πουκάμισο μα φαρδιά μανίκια
  • Το «Σεγκούνι» μακρύ μάλλινο-τσόχινο χωρίς μανίκια ένδυμα ,χρώματος υπόλευκου που φοριέται πάνω από το «Ρουτί»
  • Τον «Αλατζά» που φοριέται πάνω από το «Σεγκούνι», κοντός με μανίκια συνήθως από μεταξωτό ύφασμα και χρωματιστός με κεντήματα
  • Το «Ζωνάρι» μήκους 3,25 μέτρα και πλάτος ο,35 εκ. που περιστρέφεται 2-3 φορές πάνω από το σεγκούνι
  • Την «Ποδιά» μεταξωτή κεντημένη ,φοριέται πάνω από το «σεγκούνι» και το «ζωνάρι





    Η ανδρική Πωγωνίσια φορεσιά

    http://visitpogoni.gr/wp-content/uploads/2013/02/man-with-traditional-costume-dancing_300.jpg


    Αρχικά, ανδρική ενδυμασία του Πωγωνίου αποτελούσε η φουστανέλα  αργότερα όμως αντικαταστάθηκε από την «Μπενεβράκια» που αποτελείται από:

  • παντελόνι φαρδύ στους μηρούς ,που στενεύει όσο κατεβαίνει ,κουμπώνει κάτω από τα γόνατα και σφίγγει στην μέση με «Βρακοζώνα» ,
  • πουκάμισο λευκό και μάλλινο γιλέκο  όπως και
  • πανωφόρι ως τα γόνατα τη λεγόμενη «Μπαρούτσα» (μαύρου χρώματος).
  •  Άλλο πανωφόρι χωρίς μανίκια που φορούσαν κυρίως σαν επίσημο ένδυμα ήταν το «Ταλαγάνι»  αλλά και
  • την κάπα «Σιάρκα» καθημερινά για επιπλέον προστασία από τις καιρικές συνθήκες.  

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΗΣ "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ" ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ      Τρίτη,  11 Φεβρουαρίου 2014


  Η Κίνηση Πολιτών Πωγωνίου «Αλληλεγγύη» ανακοινώνει τα εξής:


 Στις  επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 η ενωτική και ανεξάρτητη Κίνησή μας, κατεβαίνει με πλήρη συνδυασμό στο Δήμο Πωγωνίου με υποψήφιο Δήμαρχο τον Δημήτρη Μ. Κανακάκη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό.  

  Είναι ένας Νέος Συνδυασμός, με Νέους Ανθρώπους, που με Εμπειρία , Γνώση και Επιστημονική Κατάρτιση έρχεται με μοναδική φιλοδοξία να αλλάξει ριζικά τη σημερινή τραγική εικόνα του Πωγωνίου.

 Απευθυνόμαστε, σε κάθε Πωγωνήσιο, μόνιμο κάτοικο ή απόδημο, που νοιάζεται και πονά  γι’ αυτό το τόπο, να συστρατευτεί μαζί μας στον αγώνα για μια δημιουργική ανατροπή που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στο Πωγώνι!
  

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

“Ανασφάλιστοι ΟΑΕΕ” το νέο κίνημα των ελεύθερων επαγγελματιών


Η κρίση δημιουργεί κινήματα… Αυτή την φορά η αδυναμία 389.000 ελεύθερων επαγγελματιών να αποπληρώσουν τις εισφορές στο ασφαλιστικό του ταμείο, ήταν η αιτία για να δημιουργηθεί το κίνημα των «Ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ”.



Σκοπός των “Ανασφάλιστων του Ο.Α.Ε.Ε.”, όπως οι ίδιοι λένε, είναι να ενεργοποιήσει τον κόσμο ώστε να διεκδικήσει τα συμφέροντά του με τα κατάλληλα νομικά μέσα (εξώδικες, δικαστικές ενέργειες, κ.λ.π)
Όπως επισημαίνουν «400,000 ελεύθεροι επαγγελματίες απειλούνται με κατασχέσεις  για τις  οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ.  Με ένα γρήγορο υπολογισμό δηλαδή, (400,000 Επαγγελματίες μαζί με τις οικογένειες  τους, με ένα μέσο όρο 2 παιδιών, μιλάμε για 1.600.000  πληθυσμό)  χωρίς να υπολογίσουμε τους  υπαλλήλους μαζί  με τις δικές τους οικογένειες  που  έχει στην επιχείρηση του ο κάθε οφειλέτης προς τον ΟΑΕΕ.
Τα αιτήματα της ομάδας
Δικαίωμα στην επιλογή ταμείου κρατικού ή ιδιωτικού όπως γίνεται
στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες , Γερμανία – Βέλγιο κ.λ.π και επιστροφή κεφαλαίου σε όποιον δεν θέλει την συνέχισή του σε Ο.Α.Ε.Ε. Επίσης κατάργηση της δίωξης των ασφαλισμένων. Αποποινικοποίηση των οφειλών, ώστε ο “ασφαλισμένος” να μην χάνει την ελευθερία του αλλά ούτε την περιουσία του.
4) Κατάργηση της απαίτησης ασφαλιστικής ενημερότητας για θεώρηση ΚΒΣ.
Να μην εξαρτάται ο κάθε ασφαλισμένος από τον Ο.Α.Ε.Ε. για να θεωρήσει βιβλία ή στοιχεία ΚΒΣ, με αποτέλεσμα να κλείνει η μια επιχείρηση μετά την άλλη, αφού ο “ασφαλισμένος” αδυνατεί μέσα στην κρίση να πληρώσει δόσεις ή να κάνει ρύθμιση. Αποτέλεσμα αυτού του μέτρου είναι να παύουν οι “ασφαλισμένοι” τις εργασίες τους, αφού οι πωλήσεις δίχως παραστατικά συνιστούν ποινικό αδίκημα. Αυτό το μέτρο αυξάνει την ανεργία και επιδεινώνει την Ελληνική οικονομία.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :  6972002497  -   6977688721

email: anasfalistoi2014@gmail.com




100 χρόνια από την Ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου

        100 χρόνια από την Ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου
                 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ  το Σάββατο 15/2 & την Κυριακή 16/2/2014 
  Ο "Σύλλογος Βορειοηπειρωτών" (έτος ίδρυσης 1920) σε συνεργασία με το "Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών" και την "Νεολαία Βορειοηπειρωτών" σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στο Επετειακό Διήμερο Εκδηλώσεων που διοργα-νώνουν στις 15 & 16 Φεβρουαρίου 2014 με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων απ την Ανακύρηξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 1914).



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

·         Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 - Πολεμικό Μουσείο 
 
6:00 μ.μ Προβολή Ταινίας : "Ένας αιώνας αγώνες του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου"
7:00 μ.μ Θεατρική και Μουσική Παράσταση "Επιστροφή στις Ρίζες μας" , Λαογραφικός Σύλλογος "Χάονες"
       Δ/νση Πολεμικού Μουσείου: Ριζάρη 2, Στάση Μετρό Ευαγγελισμός

·         Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014
 
11:30 π.μ Πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου (Δ/νση : Σκουφά 34 Κολωνάκι)
                Χρυσόστομος Δήμου,Πρόεδρος  "Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών"
12:15 μ.μ Κατάθεση Στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτου
13:00 μ.μ Ομιλια Συζήτηση - Πολεμικό Μουσείο
·         Ρένος Κυριακίδης, Φυσικός - Τομεάρχης ΕΟΚΑ / "Στρατιωτικές Επιχειρήσεις Αυτονομικού Αγώνα 1914 και η συμβολή του Σπύρου Σπυρομίλιου"
·         Φαήλος Κρανιδιώτης, Δικηγόρος - Πρόεδρος Δικτύου '21 / " Πολιτική Ανάλυση του Αυτονομιακού Αγώνα 1914 και η συμβολή του Γεωργίου -Χριστάκη Ζωγράφου"
·         Νίκος Λυγερός, Επισκ. Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης / " Η γεωπολιτική θέση του χώρου της Βορείου Ηπείρου και το Βορειοηπειρωτικό Εθνικό Ζήτημα"
·         Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, Καθηγητής Παντείου  Πανεπιστημίου - Τμήμα Διεθνών Σχέσεων / " Το Εθνικό Βορειοηπειρωτικό θέμα απο πολιτικής και διπλωματικής απόψεως"
·    Κώστας Κυριακού, Δικηγόρος, εκ των 5 φυλακισθέντων  ηγετών της "Ομόνοιας" / "Η περίοδος της Κομμουνιστικής Δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα και η αντίσταση των Βορειοηπειρωτών"
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Βασίλης Χήτος
Επίσημο Δείπνο - Πολεμικό Μουσείο
8:00 μ.μ  Προσέλευση Προσκεκλειμένων (Απαραίτητη ονομαστική Πρόσκληση)
8:30 μ.μ  Χαιρετισμός  Προέδρου Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Χαράλαμπου Καραθάνου
8:45 μ.μ  Τιμητικές απονομές σε Προσωπικότητες του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα: Βασίλειος Σαχίνης, Μηνάς Πάρας, Μητροπολίτης Κονίτσης κυρός Σεβαστιανός, Μενέλαος Ζώτος, Βλάσης Σωκρατείδης, Αριστοτέλης Γκούμας
9:30 μ.μ  Κεντρική Ομιλία Μάκη Βορίδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, τέως Υπουργού/ "Το Βορειοηπειρωτικό Εθνικό Ζήτημα, Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον"
10:00 μ.μ  Παραδοσιακοί Δημοτικοί Χοροί: Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα "Νεολαίας Βορειοηπειρωτών"
10:15 μ.μ  Δείπνο
11:00 μ.μ  Δημοτική Μουσική και Τραγούδια: Σάββας Σιάτρας, Άννα Ματζόυκη, Χρήστος Φωτίου, Μπάμπης Λούκας (κλαρίνο)

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ :Σύλλογος Βορειοηπειρωτών
                        Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών
                        Νεολαία Βορειοηπειρωτών

Οι εκδηλώσεις τελούνται υπο την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής