Translate-Μετάφραση

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙΕρήμωση δημιουργεί στον  ακριτικό μας  Δήμο, ελέω Μνημονίων και Καλλικράτη,  το κλείσιμο των Δημόσιων Υπηρεσιών, η μεταφορά Τραπεζών, το κλείσιμο των Καταστημάτων των ΕΛΤΑ, οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων και αστυνομικών σταθμών και τόσα άλλα που ζούμε καθημερινά.
 Με  την υλοποίηση του Καλλικράτη, η Πολιτεία προχώρησε σε πολιτικές συγχωνεύσεων και καταργήσεων Δημόσιων Υπηρεσιών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των περιοχών, οι ανάγκες και οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων κάθε περιοχής όπως του ακριτικού Δήμου μας, αποδυναμώνοντας συνολικά τα χωριά μας, επιταχύνοντας την ερήμωση και την εγκατάλειψη τους, περιορίζοντας την απρόσκοπτη και χωρίς ταλαιπωρία εξυπηρέτηση των κατοίκων, αυξάνοντας τα κοινωνικά και οικονομικά κόστη, δημιουργώντας συνθήκες αποξένωσης και ανασφάλειας με αποτέλεσμα την υποβάθμιση συνολικά της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
 Με μια Δημοτική Αρχή που όχι μόνο αδιαφορεί για όλες αυτές τις πολιτικές αλλά που καθολικά τις επικροτεί μεθοδεύοντας και την εφαρμογή τους και με μια αντιπολίτευση που κάνει ότι δεν καταλαβαίνει αλλά τις σιγοντάρει  άλλοτε φανερά και άλλοτε εν κρυπτώ, οι τοπικές κοινωνίες του Πωγωνίου αποδυναμώνονται στο να δώσουν λύσεις και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις στήριξης ενός σχεδίου ανάπτυξης. Είναι δε πασιφανές ότι μειώνεται στο έπακρον η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς της Πολιτείας.
 Το κλείσιμο των Δημόσιων Υπηρεσιών, η μεταφορά Τραπεζών, το κλείσιμο των Καταστημάτων των ΕΛΤΑ αναγκάζουν τους  λιγοστούς κατοίκους των χωριών μας να μετακινούνται στα Γιάννενα για να εξυπηρετηθούν.
 Το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις των σχολείων μας έχει αρνητικές κοινωνικές συνέπειες όπως η ερήμωση των χωριών μας και η αύξηση της μαθητικής διαρροής, ιδίως σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος που δεν έχουν δυνατότητα μετεγκατάστασης.
 Δεν  έπρεπε  να έχει γίνει ούτε να γίνει  καμία συγχώνευση σχολικής μονάδας στις παραμεθόριες περιοχές «γιατί εκτός των άλλων το σχολείο  στις μικρές αυτές κοινωνίες αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού».
 Δεν θα επιτρέψουμε στο Δήμο μας  καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων και θα αγωνισθούμε για την επαναλειτουργία των ήδη κατηργημένων – συγχωνευμένων σχολείων όλων των βαθμίδων έστω και αν χρειαστεί να επωμισθεί ο Δήμος το οικονομικό κόστος.
 Κόστος το οποίο μπορεί να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομία που θα προκύψει από την ελάττωση των μετακινήσεων των μαθητών και την κατάργηση των  επιπρόσθετων λειτουργικών εξόδων που απαιτεί το «κεντρικό σχολείο».
 Στη  κατάργηση των φυλακίων του Στρατού, στη κατάργηση των Αστυνομικών Σταθμών, στην αποδυνάμωση της Αστυνομίας οφείλεται η  διαπιστωμένη κλιμακούμενη έξαρση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας στον ακριτικό Πωγώνι μας που οφείλεται στην αθρόα ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών από την γειτονική Αλβανία, σε συνδυασμό με την αδυναμία της πολιτείας να προστατεύσει την ζωή, την ασφάλεια και τις περιουσίες των κατοίκων της παραμεθόριας περιοχής μας.  
 Δεδομένου ότι, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και έχει καταστεί ανεξέλεγκτη μετά την αποψίλωση και την κατάργηση των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων που είναι υπεύθυνες για τη φύλαξη των συνόρων έχει δημιουργήσει αισθήματα φόβου , ανασφάλειας , αλλά παράλληλα και οργής και αγανάκτησης στην τοπική κοινωνία μας  που εκτιμά ότι η πολιτεία τους έχει ξεχάσει και τους θεωρεί πολίτες Β΄ κατηγορίας. 
 Μετά το τραγικό έγκλημα στη Κακαβιά που αφορά στη δολοφονία δύο ηλικιωμένων συμπολιτών μας το Δημοτικό Συμβούλιο αφ’ ενός αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει ψήφισμα και αφ’ ετέρου προχώρησε  σε μια χλιαρή «συγκέντρωση  διαμαρτυρίας» για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και της μεθόριας περιοχής…και μετά «σιγή», «νηνεμία» και «όλα καλά» μέχρι το επόμενο τραγικό συμβάν.

 Όλοι όσοι κατοικούμε στα ακριτικά χωρία του Πωγωνίου και περισσότερο οι κάτοικοι των μικρών χωριών, των «μιας χούφτας» κατοίκων, γνωρίζουμε το πόσο σημαντικά είναι τα μικρά παραδοσιακά καφενεία μας που αποτελούν τα μοναδικά, ίσως, κοινωνικά κέντρα και τα οποία κινδυνεύουν να κλείσουν με την μεταφορά της ασφάλισης των ιδιοκτητών τους από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ με τις υπέρογκες για τα εισοδήματα τους κρατήσεις, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμό τους και την περαιτέρω ερήμωση του τόπου μας.

 Εμείς, η σιωπηλή κοινωνία θα αγωνιστούμε για μια Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του Δημότη που με συνεπή αντίσταση στις πολιτικές του Καλλικράτη και των μνημονίων και σε όλες τις πολιτικές που καταστρέφουν τους πυλώνες της οικονομικής - και όχι μόνον- ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της περιοχής μας.
Μια Αυτοδιοίκηση που θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα, χωρίς εξαρτήσεις από συμφέροντα, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη τον Τόπο μας, με στήριξη και αλληλεγγύη στον δημότη που εξαθλιώνεται από τις μνημονιακές πολιτικές και την απουσία κάθε κοινωνικής πρόνοιας, με συμμετοχή του πολίτη σε όλα τα στάδια επιλογής και επεξεργασίας προγραμμάτων, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, όλα στο φώς, που με τη χρηστή εκμετάλλευση του πλούτου του Πωγωνίου στα πλαίσια μιας ήπιας Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα έχει σαν αποτέλεσμα την παλιννόστηση των Πωγωνησίων, από τα αστικά κέντρα της ανεργίας, της φτώχειας, της ύφεσης και της ανέχειας στον τόπο τους, το Πωγώνι.


Δημήτρης Μ. Κανακάκης

Αρχιτέκτων Μηχανικός
Κάτοικος Πωγωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου