Translate-Μετάφραση

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Ο «αντισυστημικός»… Δήμαρχος Πωγωνίου

Ο Δήμαρχος κ. Καψάλης, ίσως να μην είναι σε θέση να κάνει τίποτα για το ζήτημα της ασφάλειας στην παραμεθόριο του Πωγωνίου, ένα πράγμα όμως μπορεί : «Μπορεί και κάνει παιχνίδι», παιχνίδι, με τον πόνο και την αγωνία των ιθαγενών της περιοχής !
Του αρέσουν κάτι τέτοια παιχνίδια ! Οι Πωγωνήσιοι θα θυμούνται ότι πέρυσι τέτοιον καιρό έπαιζε με την εξαθλίωση των κατοίκων της περιοχής . Έταζε (η αλήθεια όχι μόνο αυτός ) 3.500 θέσεις εργασίας σε περίπτωση που στο Πωγώνι γίνει η ΕΟΖ (Ειδική Οικονομική Ζώνη).
Ύστερα από την κατακραυγή του κόσμου και κυρίως των ξενιτεμένων μας, που τον πήρανε είδηση, το ζήτημα της ΕΟΖ το έθαψε, ή πιο σωστά, το έβαλε στο συρτάρι του. Προχθές ωστόσο στο Χίλτον όπως θα δούμε παρακάτω κάτι θέλησε να πει κι επ αυτού , αλλά φοβήθηκε να το αναπτύξει …
Βρήκε άλλο θέμα να παίξει, το θέμα της εγκληματικότητας. Ήταν προετοιμασμένος. Ήξερε τι ήθελε να ακούσει ο κόσμος, τα πιάνει κάτι τέτοια. Μπορεί να μην είχε φάρμακο για τον πάσχοντα του Πωγωνίου, ήταν όμως πολύ καλός στην παρηγοριά του άρρωστου, (μέχρι να βγει η ψυχή του)! ΄Η πιο σωστά μέχρι τις επόμενες Δημοτικές.
Αλλά ας επανέλθουμε στην σκηνή του Χίλτον.
Έχασαν όσοι δεν παραβρέθηκαν εκεί, το περασμένο Σάββατο (21-12-2013), στην συγκέντρωση που οργάνωσε στην Αθήνα , η Πανπωγωνησιακη !
Μίλησε ο κ. Καψάλης . Άστραψε και βρόντηξε προχθές ! Εναντίον του συστήματος! Εναντίον του επίσημου κράτους ! Εναντίον συγκεκριμένων υπουργών ! (Τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη τον άφησε απ έξω.)Εναντίον των στρατηγών Στρατού και της Αστυνομίας ! Εναντίον των συνοριοφυλάκων ! Με λίγα λόγια μας το έπαιξε αντισυστημικός ! (Είναι της μόδας τώρα τελευταία) ! Προεκλογική περίοδος γαρ. Ο λαϊκισμός στην πιο αποκρουστική του μορφή !
Στην προσπάθειά του να κατηγορήσει τους πάντες, κατηγόρησε και αυτά ακόμη τα θύματα : Αυτούς τους ίδιους τους συνοριοφύλακες που στάλθηκαν στον Έβρο. Είπε επί λέξει (απομαγνητοφωνούμε) :
« -Το πρόβλημα δημιουργήθηκε εδώ και δύο χρόνια περίπου. Αρχές του 2011. Και δημιουργήθηκε γιατί μετακινήθηκε ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών στον Έβρο. Και δεν μετακινήθηκε έτσι γιατί υπάρχει κίνδυνος, υπάρχει φόβος από τον Έβρο, μετακινήθηκε γιατί η Ε.Ε δίνει χρήματα για το μεταναστευτικό, για τους μετανάστες, και η πολιτεία για να εξασφαλίσει κάποια χρήματα, προτιμά να αφήσει μια περιοχή σαν την δική μας κι όλο το παραμεθόριο τόξο στο έλεος των κακοποιών για να εισπράξει χρήματα από την Ε.Ε. Έτσι είναι .
Αυτοί που πηγαίνουν οι Αστυνομικοί εκεί πάνω, πληρώνονται έξτρα, η πολιτεία παίρνει χρήματα για το μεταναστευτικό ζήτημα ».
Δεν εξήγησε όμως γιατί στέλνουν ακριβώς τους συνοριοφύλακες του Πωγωνίου στον Έβρο. Μήπως μερικοί ήθελαν να τους ενισχύσουν οικονομικά και διάλεξαν αυτόν τον τρόπο; Αυτοί οι συνοριοφύλακες, που εδώ και δύο χρόνια περίπου κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να γυρίσουν από τον Έβρο, στις θέσεις τους , στις οικογένειες τους, στα πάτρια , αυτοί λοιπόν δεν αντιλαμβάνονται το συμφέρον τους η δεν θέλουν να υπερασπίσουν τα χωριά τους ;
Παρ’ το αυγό και κούρευτο ! Είναι πολύ τραβηγμένο, να θεωρήσουμε μπίζνα την φύλαξη του Έβρου, για τον απλούστατο λόγο ,ότι τα έξοδα του Ελληνικού κράτους για την φύλαξη , είναι διπλάσια από τα χρήματα που παίρνει από την Ε.Ε για τον ίδιο σκοπό. Κάτι δεν πάει καλά και σε αυτόν τον συλλογισμό ! (κι όμως εδώ αυτή η απόστροφος καταχειροκροτήθηκε από τους παραβρισκόμενους, κλακαδόρους του) ! Κάποιοι φανατικοί, δικοί του άνθρωποι, ανέβασαν μάλιστα και στο διαδυκτιο την ομιλία του ! Από εκεί πήραμε και εμείς το υλικό, και εμείς το κοινοποιήσαμε στο διαδύκτιο, για να απολαύσουν την ομιλία του όσο το δυνατόν περισσότεροι.. ( συστήνουμε σ’ όλους να το ιδούν, έχει και σαρδάμ, ουκ ολίγα)!
Από την προβληματική ομιλία του, εμείς ξεχωρίσαμε μία και μόνο μία απόστροφο, που δείχνει όλη την κουτοπονηριά του ανδρός : Αφορά το Κέντρο Κράτησης. Αναρωτιέται ο κ. Καψάλης. Επί λέξει ( απομαγνητοφωνούμε) :
« -Το Κέντρο Κράτησης που θέλουν να κάνουν, θα το κάνουν με δικά μας χρήματα; Αν θέλουν θα το κάνουν με ιδιωτικά χρήματα; Η Ε.Ε χρηματοδοτεί! ».
Τι ήταν αυτό; Η δημιουργία του Κέντρου Κράτησης, άρα και της ΕΟΖ είναι στα συρτάρια τους έτοιμα; Είναι στα σχέδιά τους και θα το βγάλουν αμέσως μετά τις Δημοτικές Εκλογές; Και ο πολύς ο κόσμος είχε πιστέψει ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο; Και αυτό είναι το πρόβλημά των κατοίκων του Πωγωνίου και της ευρύτερης περιοχής, αν το Κέντρο Κράτησης θα το κάνουν με δικά μας χρήματα η με χρήματα της ΕΕ; Και εκείνες οι συγκεντρώσεις στην Κακαβιά εκείνα τα ψηφίσματα στον ίδιο τόπο !Ποιόν κορόιδευαν τότε;
(Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε και την συνέντευξη του
κ. Ιωάννη Ντόντη , πριν λίγο καιρό στις 17-12-2013, στο Epirusgate, ο οποίος όχι μόνο δεν αναθεώρησε την αρχική θέση στο ζήτημα της ΕΟΖ αλλά επανέλαβε την παλιά του θέση .λέγοντας αναφερόμενος στις θέσεις του Καψάλη: «Εμείς προτείναμε την λήψη ξεκάθαρων αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο, προτείνοντας στο πλαίσιο συζήτησης για την Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) την αναγκαιότητα διεκδίκησης εφαρμογής ειδικών αναπτυξιακών κινήτρων για το Πωγώνι, ενώ συγχρόνως αποκλείαμε κάθε σκέψη και ενδεχόμενο ίδρυσης ΕΟΖ κατά το διεθνές πρότυπο των τρίτων χωρών. » Ε λοιπόν , τα ίδια που λέει ο κ. Καψάλης, με όρους λέει κι αυτός : Να βάλουμε τον λύκο στα πρόβατα , με τον όρο να μην τα φάει. Η διαφορά ανάμεσα στους δύο σ’ αυτό το βασικό για την περιοχή ζήτημα είναι ότι ο μεν κ. Καψάλης, λόγω θέσεως, ως Δήμαρχος, δρα (υπογείως), ο δε κ. Ντόντης , ως αντιπολίτευση, αναλαμβάνει την ιδεολογική ερμηνεία του ζητήματος.
Συμπέρασμα: Το δίδυμο Καψάλης - Ντόντης αντιπροσωπεύει τον δικομματισμό στο Πωγώνι, όσο κι αν θέλουν υποκειμενικά να ανυψωθούν πάνω από τον δικομματισμό αυτόν, δεν το μπορούν. Οι αντισυστημικές κορώνες τους, σαν αυτές που ακούσαμε στο Χίλτον, μόνο πολύ αφελείς ή πολιτικά αναλφάβητους μπορεί να πείσουν.
Αλλά ας επανέλθουμε στο ζήτημα της ασφάλειας του Πωγωνίου που ήταν και το κύριο της συγκέντρωσης του Χίλτον, λέγοντας ακόμη μια φορά ότι «Το πρόβλημα της εγκληματικότητας, έχει πολύ βαθιές ρίζες . Η βίαιη διάλυση του κοινωνικού ιστού σε μια σειρά χώρες, η ανατροπή κεκτημένων δικαιωμάτων, ανέτρεψε και μια σειρά από κώδικες ηθικής. Τα πάντα είναι αλληλένδετα ! Οι προγραμμένοι , οι εκσφεντονισμένοι της κοινωνίας είναι δύσκολο να καταλάβουν τα βαθύτερα αίτια της μοίρας τους. Και τότε οι άνθρωποι μετατρέπονται σε θηρία : «Ουδέν θηρίον ανθρώπου αγριότερον» , έλεγε ο Σοφοκλής. Τους πεινασμένους δεν μπορεί να τους εμποδίσει κανένας τοίχος, κανένα Κέντρο Κράτησης ! Το διπλό φονικό στο Πωγώνι δείχνει ότι έχουμε περάσει ήδη στο στάδιο της βαρβαρότητας και του κανιβαλισμού ! Δικαιώνεται ο Ιmmanuel Wallerstein που είχε πει ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης «θα έρθει η στιγμή που όχι μόνο θα συγκρουστούν οι κατέχοντες με τους μη κατέχοντες, αλλά όλοι θα στρέφονται εναντίον όλων ».Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, η αγωνιώδης απαίτηση των κατοίκων για την επιστροφή των συνοριοφυλάκων και η επάνδρωση όλων των τμημάτων στην παραμεθόριο θα πρέπει να ικανοποιηθεί αμέσως »

Υ.Γ . Σύμφωνα με το πρόγραμμα , στην συγκέντρωση του Χίλτον , ήταν να μιλήσει και ο κ. Στ. Κουκουλάρης με θέμα «Πωγωνιανή μια νέα αρχή για το Πωγώνι». Χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση, το παραπάνω θέμα εξαφανίσθηκε μαζί με τον εισηγητή του ! Τι συνέβη ; Καλό είναι να το μάθουμε, έστω και εκ των υστέρων.

Τσούνης (Βοστινιώτης) Παναγιώτης
26-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου